Leve de “Britjes”

In de verwachting aan een genuanceerd artikel over een eventuele “Brexit” te beginnen, sloeg mijn belangstelling tijdens het lezen van het artikel “Laat die Britten toch uit de EU gaan” (O&D, 17 februari, http://www.volkskrant.nl/opinie/laat-die-britten-toch-uit-de-eu-gaan~a4246830/ ), snel om in verbijstering over de ongenuanceerde en anti-Britse toon die het stuk ademt.

Met Zevenmijlslaarzen leidt de schrijver ons door de Britse geschiedenis om aan te tonen dat de Britten zichzelf het uitverkoren volk vinden, “een sentiment (…) dat alleen maar wordt versterkt door kunstenaars en opiniemakers, en gekoesterd in de beslotenheid van de onderlinge vechtpartijen in de pub.” Welke kunstenaars? Welke opiniemakers? Alle Britten vechten dronken met elkaar in de pub?

Vervolgens probeert Hugo de Vries de Britten nog belachelijker te maken door te klagen over de saaie programma’s van de BBC, die vooraal over “koken, antiek en het platteland” gaan. Daarmee gaat hij voorbij aan het feit dat de BBC wereldwijd tientallen zenders heeft die al jaren toonaangevende en baanbrekende programma’s uitzenden op het gebied van onder andere wetenschap (Horizon) en kunst (Arena).

Met het wegzetten van de Britten als “Britjes” en de Oost-Europese lidstaten van de EU als “continentale lastpakjes” declasseert  de schrijver vooral zichzelf en niet de Britten.

In “de Volkskrant” van 19 februari 2016 verschenen op pagina 22 in brievenrubriek “Geachte redactie”.

http://www.volkskrant.nl/opinie/terug-naar-je-socialistische-roots-bos~a4247558/