Reporter van schoon 3: Alkmaar is geen Singapore

22 oktober 2015

Sinds mijn gezin en ik in Alkmaar wonen gaan we elke maand uit eten in Chinees Restaurant Shanghai Garden in De Mare, het grootste winkelcentrum van Alkmaar-Noord. Door de jaren heen hebben we de Singaporese uitbaatster van Chinese afkomst Li Bingbong Tsjau goed leren kennen. Toen ik haar laatst vertelde over het feit dat ik als reporter van schoon van Alkmaar een stukje wilde schrijven over de manier waarop De Mare schoon wordt gehouden, vroeg ze zich af of het niet leuk zou zijn voor de mensen om te lezen over wat “schoon” betekent in haar geboorteland Singapore, in Zuidoost-Azië.

Al de volgende ochtend ging ik bij Li Bingbong Tsjau op de thee.

“Singapore staat bekend om haar netheid. Singapore wordt ook wel “The Fine City” genoemd. Die titel heeft een dubbele betekenis. Die titel verwijst naar de fijne staat die Singapore is, maar ook naar de vele boetes die het oplegt (“fine” betekent ook boete in het Engels).

Kauwgom is verboden in Singapore. Het op openbare plaatsen wegwerpen van kauwgom zal een boete van $ 1000 opleveren (1 Singapore dollar = 0,65 euro).

Singapore wil haar reputatie van schoonste stad ter wereld behouden met een actieve campagne tegen afval. De eerste keer dat daders kleine items weggooien op straat, zoals sigarettenpeuken of snoeppapiertjes worden ze beboet met $ 300. Degenen die grote items zoals blikjes of flessen op straat gooien krijgen een Corrigerende Work Order (CWO), waarbij de daders gekleed in een fel lichtgevend groen vest een bepaald gebied moeten schoonmaken, een beschamende vertoning, in de hoop dat ze niet terugvallen in hun oude gedrag.

Ook met het niet doorspoelen van het toilet overtreed je de wet en krijg je een boete. Overweeg het urineren in liften niet, omdat die zijn uitgerust met Urine Detection Devices (UDD). Deze apparaten detecteren de geur van urine, stellen een alarm in werking en sluiten de deuren van de lift tot de politie arriveert om de dader te arresteren.”

De vraag is of we in Alkmaar net zo ver willen gaan als Singapore in de strijd tegen afval.

“Alkmaar is geen Singapore,” verscheen 22 oktober 2015 op de website van “Supporter van schoon: https://www.supportervanschoon.nl/?sid=f81b9e727f06aecfb0fd31af40474cbd#!22036/alkmaar-is-geen-singapore/