Reporter van schoon 4: “Feestmaand levert grote afvalberg op”

27 december 2015

Met Kerstmis kopen veel mensen cadeaus voor elkaar. We gebruiken brandstof om van en naar het winkelcentrum te komen. De vaak in dozen verpakte cadeaus worden ook nog eens verpakt in feestelijk pakpapier. Ook de kerstmaaltijd levert een kleine afvalberg op die verwerkt moet worden. Het is haast paradoxaal te noemen dat het feest van liefde en licht schadelijk voor het milieu kan zijn.

De Europese Week van Afvalvermindering vond plaats in de laatste week van november. Vlak voor de maand december, die met Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw drie feesten kent. Feesten die alle drie veel afval opleveren. Wat kunnen we doen om de feestelijke afvalberg te verkleinen?

We kunnen elkaar cadeaus geven die weinig afval opleveren. Denk aan een bioscoopbon of een uitnodiging voor een strandwandeling.

Als we toch naar een winkelcentrum afreizen om geschenken te kopen kunnen we stoffen tassen meenemen om ze in te doen, zodat we niet met plastic tassen van de winkel thuiskomen.

De hoeveelheid reclamefolders in de brievenbus is juist in de laatste vijf weken van het jaar het grootst. Een goed moment om eindelijk de sticker met daarop “Geen reclame” op de brievenbus te plakken.

Koop duurzame cadeaus in plaats van cadeaus die maar korte tijd meegaan.

Koop cadeaus die weinig of geen stroom verbruiken.

Een succesvol geschenk hoeft niet nieuw te zijn: op rommelmarkten, in kringloopwinkels of on line zijn talloze mooie cadeaus te vinden.

Gebruik voor de kerstmaaltijd zo veel mogelijk verse producten. Dat is niet alleen gezonder maar levert ook minder afval op dan bijvoorbeeld eten uit blik.

Heeft u meegedaan aan De Europese Week van de Afvalvermindering? Is De Europese Week van de Afvalvermindering totaal aan u voorbij gegaan? Of heeft u besloten om voortaan het hele jaar door aan afvalvermindering te doen?

Het kan niet elke dag Kerstmis zijn. Maar u kunt wel elke dag bewust omgaan met het voorkomen van afval. Op die manier is het toch een beetje elke dag feest voor iedereen.

Vrolijk Kerstfeest en een Bewust Nieuwjaar!

“Feestmaand levert grote afvalberg op,” verscheen 27 december 2015 op pagina 6 van “Alkmaar op Zondag.”

https://www.supportervanschoon.nl/#!22390/feestmaand-levert-grote-afvalberg-op/