Minibar Mitswa

 

In de roes van onoverwinnelijkheid die in Israël ontstaan was na het winnen van de Jom Kipoeroorlog in oktober 1973, maakte het joodse cabaret een enorme bloei door. Overlevende van de Holocaust, Abraham Rosenbaum, artiestennaam Simon Shoah, speelde avond aan avond voor volle zalen in het hele land met zijn show “Waar gaat die vrolijke trein naartoe?” Zijn humor was gitzwart en het joodse publiek kon geen genoeg krijgen van zijn grappen en grollen. Abraham Rosenbaum is in Israël onsterfelijk geworden als bedenker van de minibar mitswa. Jongens van dertien worden onder de joodse wet als volwassen beschouwd (“bar mitswa” betekent “zoon van het gebod”). Minibar mitswa mag alleen gevierd worden doorjoodse lilliputters, niet groter dan 100 centimeter hoog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s