Pieter Waterdrinker: een wonderkind of een total loss?

Afbeeldingsresultaat voor pieter waterdrinker

Sinds romancier en schrijver te Moskou Pieter Waterdrinker vorige week de top 10 van de bestsellerlijst van de CPNB binnenstormde met zijn laatste boek Tsjaikovkskistraat 40 buitelen literaire analisten over elkaar heen om te verklaren waarom deze writers’ writer pas twintig jaar na zijn debuutroman Danslessen uit 1998 en de daarop volgende geruchtmakende rechtszaak het pantheon van de vaderlandse literatuur lijkt te betreden. De toenmalige burgemeester van Zandvoort diende een klacht in tegen Waterdrinker wegens smaad en antisemitisme, maar Waterdrinker werd na veroordeling door de politierechter bij het Amsterdamse gerechtshof vrijgesproken; De  Hoge Raad nam dit besluit over.

Pieter Waterdrinker kwam met deze rechtszaak in goed gezelschap terecht. Iedereen die ook maar een beetje zijn klassieken kent heeft wel eens van het ezelproces van Gerard Reve uit 1968 gehoord. En was het niet die andere grootheid uit de vaderlandse literatuur, Willem Frederik Hermans, die al in 1951 voor opschudding zorgde toen hij een romanpersonage in zijn roman Ik heb altijd gelijk liet beweren dat rooms-katholieken als konijnen de liefde bedreven?

Zowel Waterdrinker als Reve en Hermans werden uiteindelijk vrijgesproken van “opzettelijke belediging” omdat de uitspraken van een romanpersonage, in de woorden van Willem Fredrik Hermans, “boven de wet” staan. Maar waar de rechtszaken van Reve en Hermans de verkoopcijfers van Nader tot U (waarin Reve – even voor de duidelijkheid – met God in de gedaante van een ezel de liefde bedrijft) en Ik heb altijd gelijk tot grote hoogte stuwden, raakte Waterdrinker zijn debuutroman aan de straatstenen niet kwijt. Pieter Waterdrinker slaakte kort geleden in een interview de verzuchting dat hij als schrijver “uitbehandeld” was.

Nog in december vorig jaar vermeldde Waterdrinker dat hij met zijn elf boeken – ja, je leest het goed: 11 boeken, acht romans en drie verhalenbundels –  slechts een maandinkomen van 30 euro netto genereerde en dus gedoemd was om bij te blijven beunen als correspondent van de Telegraaf in Moskou en reisleider van opwindende roadtrips over de Wolga, waarbij hij zijn reisgenoten bijna dagelijks trakteert op prachtige lezingen. Want vertellen kan Pieter Waterdrinker inderdaad als de beste.

Als je tegen de wet wilt handelen kun je Tsjaikovksistraat 40  vanzelfsprekend illegaal als epub downloaden en ervoor zorgen dat Pieter Waterdrinker nog lang financieel afhankelijk blijft van de krant van wakker Nederland en minder tijd kan vrijmaken om verder te werken aan zijn nu al indrukwekkende oeuvre. Wil je voor een prikkie vrijblijvend kennismaken met Pieter Waterdrinker, koop dan voor een paar euro’s literair juweeltje De del van  Tomsk dat zojuist verschenen is en in iedere erkende boekhandel naast de kassa ligt. Maar als je Pieter Waterdrinker werkelijk de plek in de literatuur wilt geven die hij verdient doe je jezelf een groot plezier door nu de deur uit te lopen en voor slechts 24,95 euro de gebonden papieren versie van Tsjaikovksistraat 40 zelf aan te schaffen. Je bent een ezel als je het laatste niet doet en vergeet nooit: ik heb altijd gelijk.

Afbeeldingsresultaat voor de del van tomsk

4 thoughts on “Pieter Waterdrinker: een wonderkind of een total loss?

  1. Ik ken Pieter Waterdrinker niet als auteur en laat ik nou gestaakt zijn met het kopen van de maandelijkse literaire juweeltjes. Je hebt mij nu toch heel nieuwsgierig gemaakt Peter, dus och maar de gang naar de boekwinkel maken.

    Like

  2. Sinds ik zijn laatste boek in november cadeau kreeg heb ik zijn acht romans en drie verhalenbundels gelezen. Dat zegt genoeg. Koop een boek van Pieter Waterdrinker en maak een prachtige reis terwijl je in je favoriete leesstoel zit. En bedankt voor het lezen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s