Slechts zes handdrukken van elkaar verwijderd

In de lente van 2005 schud ik de hand van Bill Clinton voor het Amstel Hotel in Amsterdam

Kennen jullie de theorie dat alle mensen op aarde maximaal slechts zes handdrukken van elkaar verwijderd zijn? Het maakt niet uit of je als Eskimo in de buurt van de Noordpool woont, dartelt over de uitgedroogde savannah’s van Kenia, ondergoed verkoopt op de Albert Cuyp of wegkwijnt in een flatje aan de rand van een verlepte provinciestad in een vergeten land; alle inwoners van onze blauwe planeet zijn slechts zes handdrukken van elkaar verwijderd en daaruit blijkt dat we eigenlijk veel meer verbonden met elkaar zijn dan je aanvankelijk zou denken.

Je hoeft slechts te graven in je geheugen, of navraag te doen bij je familie of vrienden, om erachter te komen dat bijna iedereen wel eens een beroemd iemand de hand heeft geschud, of het nu de zoveelste BN’er is, de paus of een bevriend staatshoofd.

Ik geef een voorbeeld: in 2005 liep ik toevallig langs het Amstel Hotel in Amsterdam op het moment dat Bill Clinton naar buiten kwam en een warm bad nam in het publiek dat zich in afwachting van zijn verschijning voor de entree van het Amstel Hotel verzameld had. Ik was een van de velen die hem de hand schudde en daarmee was ik opeens slechts een handdruk verwijderd van bijvoorbeeld John F. Kennedy, die Bill Clinton de hand schudde toen Bill Clinton als jonge tiener het Witte Huis bezocht als lid van een delegatie van de padvinderij uit een uithoek van Arkansas. John F. Kennedy ontmoette sovjetleider Nikita Chroesjtsjov in 1961 in Geneve (nu was ik slechts drie handdrukken verwijderd van Chroesjtsjov) en Chroesjtsjov was een beschermeling van Stalin (vier handdrukken) die de kroonprins was van Lenin (vijf handdrukken).

Iedereen die mij ooit de hand heeft geschud is dus evenveel handdrukken verwijderd van de bovengenoemde personen plus een. En zonder twijfel hebben vele personen die mij ooit de hand hebben geschud ooit wel eens mensen de hand geschud die personen de hand hebben geschud die iedereen kent.

Wat schieten wij hiermee op? Niets.

Afgelopen dinsdag ontmoetten Trump en Kim elkaar in Singapore. Ik was daar op vakantie in 1994 en wellicht hebben Trump of Kim in Singapore de hand geschud van iemand die ik daar in 1994 de hand heb geschud, of de hand geschud van iemand die ik destijds de hand heb geschud. Maar Trump heeft sowieso de hand geschud van Clinton en ben ik dus slechts drie handdrukken verwijderd van Kim en vanzelfsprekend slechts twee van Trump.

Het feit dat de wereld het slachtoffer is van talloze trage processen waarbij het welhaast onmogelijk lijkt om met gezond verstand tot wijze beslissingen te komen over thema’s zoals het milieu, goed onderwijs en goede zorg voor iedereen en geen honger waar ook ter wereld lijkt niet te rijmen met het feit dat wij elkaar allemaal bijna persoonlijk hebben ontmoet of zullen ontmoeten. Dat is een gedachte die treurig stemt.

Een volgende keer ga ik het over het fenomeen “kutzwagers” hebben. Hoeveel piemels ben jij van mij verwijderd?

Je moet trouwens de groeten van de paus (twee handdrukken) en de Dalai Lama hebben (ook twee handdrukken).

“Slechts zes handdrukken van elkaar verwijderd” stond op 13 juni 2018 als eerste op hoemannendenken.nl, de enige site vóór vrouwen, dóór mannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s