Doodgaan is makkelijker dan je denkt.

Graf, Begraafplaats, Rip, Grafsteen, Overleden, DoodUit onderzoek blijkt dat ongeveer 0,18 procent van de Nederlandse 55-plussers een wens tot levensbeëindiging heeft. We praten dan over een groep van iets meer dan 10.000 mensen. Een derde van deze groep wil hulp bij zelfdoding. Deze conclusies komen van de commissie-Van Wijngaarden, die op verzoek van het kabinet onderzoek heeft gedaan.

Even terzijde: in Nederland plegen jaarlijks een kleine 2000 mensen op eigen houtje zelfmoord, zo kan het ook.

We weten allemaal dat hulp bij zelfdoding in de vorm van euthanasie, zorgvuldig uitgevoerd volgens vastgelegde protocollen, nogal tijdrovend en omslachtig kan zijn. Bovendien vindt iemand zelden zijn partner of een sadistisch neefje bereid om op een onverwacht moment in de nacht het kussen een paar minuten stevig op het hoofd van de partner of grootouder te drukken, zodat het leven efficiënt beëindigd wordt. Familieleden zijn terecht vaak bang om voor het verlenen van hulp aan familieleden die dood willen in de gevangenis te belanden.

Twee derde van de Nederlandse 55-plussers, die een wens tot levensbeëindiging heeft, wil het leven zelf beëindigen. Het gaat daarbij vooral  om mensen die niet ernstig ziek zijn, maar wel fysieke en mentale klachten hebben. Een groot deel wil graag zelf een zelfdodingsmiddel in huis hebben. In de jaren negentig van de vorige eeuw wilde toenmalig Minister van Volksgezondheid Els Borst de beruchte pil van Drion legaliseren, maar een Kamermeerderheid was tegen. Niet iedereen heeft de ballen van Herman Brood.

Is het niet inhumaan om mensen die levensmoe zijn niet te helpen bij het beëindigen van hun leven?

Veel levensverzekeringen keren niet uit aan nabestaanden als blijkt dat de overledene zelfmoord heeft gepleegd. Daarom zijn er op internet talloze sites te vinden hoe het leven te beëindigen “zonder gezichtsverlies” of het mislopen door de nabestaanden van het bedrag dat in de polis van de levensverzekering wordt genoemd.

Beste tip die ik ben tegengekomen: laat je zelfmoord lijken op een ongeluk: struikel “per ongeluk” voor een aanstormende trein of verlies op hoge snelheid “per ongeluk” de macht over het stuur van je auto en knal tegen een boom of rijdt van een brug. Zorg er bij de laatste gevallen wel voor geen afscheidsbrief achter te laten, die gemakkelijk door de politie of de verzekeringsagent gevonden kan worden.

2 thoughts on “Doodgaan is makkelijker dan je denkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s