Waarom het minimumloon omhoog moet

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, buiten, water en natuur

De FNV heeft het initiatief genomen tot een campagne om het minimumloon in Nederland te verhogen naar € 14,- bruto. Dit in plaats van de huidige € 9,54 bruto. De SP gaat dit initiatief van de FNV in de toekomst waarschijnlijk overnemen. In navolging van dit initiatief van het FNV wil de SP dat ook de AOW, de Bijstand en Wajong significant verhoogd moeten worden.
Volgens de FNV hebben bovengenoemde groepen die een uitkering genieten de afgelopen tientallen jaren hun inkomen en koopkracht achter zien blijven bij dat van andere inkomensgroepen. Volgens de overheid wordt het minimumloon jaarlijks omhoog bijgesteld aan de hand van de gemiddelde loonstijging in de door de bonden afgesloten cao’s. Door incidentele extra’s stijgen de lonen echter harder en lopen steeds verder uit op het wettelijk minimumloon. Daarnaast keren bedrijven miljoenen uit aan hun aandeelhouders en verdienen topbestuurders tientallen tot honderden keren meer dan de mensen op de werkvloer. Dit is niet langer aanvaardbaar.
Bij een stijging van het minimumloon naar € 14,- bruto zou het minimumloon uitkomen op ruim 2.400 euro bruto. In dat geval zou Nederland de koppositie in Europa van Luxemburg (iets minder dan 2.100 euro) overnemen.
Volgens de Amerikaanse onderzoekers Kevin Rinz en John Voorheis van het Amerikaanse Census Bureau heeft een hoger minimumloon op de lange termijn een positief effect voor alle werkenden. De twee onderzoekers vergeleken de inkomensontwikkeling van Amerikanen tussen 1990 en 2013 en kwamen tot opmerkelijke inzichten. Volgens Rinz zien mensen aan de onderkant van de samenleving hun inkomen gemiddeld sneller groeien wanneer het minimumloon omhoog gaat. Uit de verzamelde data bleek dat dit effect over een periode van jaren aanhield. Bedrijven profiteren ook zelf van een hoger minimumloon, omdat het verloop onder het personeel lager is wanneer het loon omhoog gaat.
In ons land leven bijna 600.000 gezinnen in armoede. Uit onderzoek van het CBS blijken zich daaronder 260.000 kinderen te bevinden. Waarom neemt de armoede niet af? Dat is het gevolg van bikkelharde politieke keuzes, zoals het niet verhogen van het minimumloon.
Vergeet niet dat wie een hoger loon verdient meer geld kan vrijmaken om te consumeren; de economie groeit. En zonder economische groei kan het kapitalisme niet blijven bestaan. Het ontstaan van het arbeidersparadijs zal daardoor nog wat langer op zich moeten laten wachten, maar we weten allemaal: geduld is een schone zaak.

De Salonsocialist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s