ANP – “Verloren gewaand schilderij ‘De Schrijver’ van Andy Warhol ontdekt”

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
Het verloren gewaande schilderij ‘De Schrijver’ van Andy Warhol (1928-1987) is deze week opgedoken op een veiling in Birmingham, Alabama, in het Zuiden van de Verenigde Staten.
Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur. Het televisieprogramma laat in de uitzending van woensdagavond beelden van het schilderij zien.
“Er is geen twijfel mogelijk. Het schilderij kan met honderd procent zekerheid worden toegeschreven aan Warhol,” zegt Warholkenner Rick Rutgers tegen Nieuwsuur.
Volgens Nieuwsuur gaat het om een doek van 2 bij 2 meter dat de schilder maakte toen hij zesenvijftig of zevenenvijftig jaar oud was.
AW
Aan het monogram ‘AW’, een van Warhols laatste handtekeningen, is te zien dat het gaat om een Warhol. AW staat voor Andy Warhol.
Serie
‘De Schrijver’ is onderdeel van een serie van vijf schilderijen die de woordkunstenaar verbeelden. De andere schilderijen heten ‘De Dichter’, ‘De Scenarist’, ‘De Journalist’ en ‘De Columnist’. De laatste vier schilderijen zijn overigens nooit teruggevonden.
Het is overigens niet zeker welke schrijver model heeft gestaan voor het schilderij ‘De Schrijver’, al denken verschillende experts dat de schrijver niemand anders kan zijn dan de Nederlandse bestsellerauteur Peter Mabelus (‘Kathmandu Hipsters’, ‘Hoe ik liefde vergat te geven’ en ‘John West en de gestolen Picasso’), die in de jaren tachtig vaak in New York verbleef en onder andere bevriend was met Lou Reed (1942-2013).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s