Te waar om mooi te zijn?

Te waar om mooi te zijn?

Beste mensen van de Bob Dylan Aantekeningen Blogspot,

Een vriend wees mij op het feit dat er op jullie prachtige website een stukje is geplaatst met als onderwerp mijn korte reportage over mijn ontmoeting met Bob Dylan, die in 1984 zou hebben plaatsgevonden.

Ik val met de deur in huis: het verhaal is inderdaad uit mijn duim gezogen. In mijn vierde boek ‘Van Kluun tot Clinton’ (ik publiceerde eerder twee romans en een verhalenbundel), verschenen op 25 april van dit jaar, staan 30 reportages over mijn ontmoetingen met een reeks Groten Der Aarde.

Een deel van de reportages (ongeveer de helft) heeft exact plaatsgevonden zoals in het boek beschreven staat. In een kwart van de reportages is non-fictie met fictie verweven en in het laatste kwart van de reportages is alles fictie, waaronder het verhaal over mijn ontmoeting met Bob Dylan (overigens ben ik al een kleine 40 jaar een groot bewonderaar van Dylan en heb veel van zijn concerten bezocht).

Veel van de verhalen uit ‘Van Kluun tot Clinton’ zijn eerder gepubliceerd op websites, in verhalenbundels, etc. Het was elke keer afwachten of de lezers van de reportages elk woord klakkeloos zouden geloven of niet. Het hilarische was dat in de praktijk praktisch elke reportage voor waar werd aangenomen en ik ben zelfs door een vermogende fan van Dylan benaderd om de originele tekst van ‘I Feel Like A Car Wreck’ voor een vermogen te verkopen.

Laat ik daarom mijn complimenten geven aan de spitsvondige lezer van jullie website die mijn “bedrog” aan het licht heeft gebracht. Ondanks dat elk woord van mijn ontmoeting met Dylan op verzinsels berust heb ik heel wat fans van Dylan een leuke leeservaring geboden. Het had ook zomaar allemaal echt gebeurd kunnen zijn.

Ik ben blij dat ik op toevallige wijze achter het bestaan van jullie prachtige website ben gekomen.

Keep up the good work!

Ciao,

Peter Mabelus

https://debobdylanaantekeningen.blogspot.com/, 26 mei 2022

Peter Mabelus schreef een verhaal over een ontmoeting met Bob Dylan. Die ontmoeting zou plaats hebben gevonden in Hotel des Indes in Den Haag op 6 juni 1984, na Dylans concert in Rotterdam. Tijdens deze ontmoeting zou Dylan een nieuw nummer – ‘I Feel Like A Car Wreck’ – hebben geschreven en het stukje papier met de tekst aan Mabelus hebben overhandigd. Op 17 september vorig jaar plaatste Mabelus ‘Mijn ontmoeting met Bob Dylan (1984)’ op zijn website. Het verhaal eindigt met de door Dylan geschreven tekst. Diezelfde dag wordt dit verhaal door Mabelus op de website Hoe mannen denken. Het enige verschil is dat dit keer de songtekst die door Dylan zou zijn geschreven in het Nederlands is gegeven. Opvallend daarbij is dat de Nederlandse tekst rijmt, waar de Engelse tekst dat op veel plaatsen niet doet. Bovendien loopt de Nederlandse tekst wat beter. Het moge duidelijk zijn: alles wijst er op dat de Nederlandse tekst er eerst was, daarna werd er een Engelse vertaling gemaakt. Mabelus heeft een grote duim. Een iets gewijzigde versie van dit sprookje is nu onder de titel ‘Bob Dylan (1984)’ opgenomen in het boek Van Kluun tot Clinton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s