Boekenblog ‘Mustreads or not’ over ‘Van Kluun tot Clinton’: “Een interessante verhalenbundel met een vette knipoog”

‘Van Kluun tot Clinton’, geschreven door Peter Mabelus, met de klemtoon op de ‘e’, is een verhalenbundel opgedragen aan zijn allerliefste moeder Julia Mabelus.

Dat schrijver Peter Mabelus niet stil zit blijkt uit de vele ontmoetingen die hij heeft gehad met bekende personen. Behalve de op de cover vermelde schrijver Kluun en voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton zijn dat er meer, veel meer: Bob Dylan, Prins Bernhard Jr., Arnon Grunberg, Martin Bril, Kardinaal Simonis, Henny Vrienten, Willem Holleeder en Hans van Mierlo, om er slechts een handvol te noemen. 

Als geen ander is Mabelus in staat om die ontmoetingen te verwoorden in korte en vlot geschreven anekdotes. De ontmoetingen verlopen niet altijd vlekkeloos. Kennelijk inspireert dat de schrijver om juist daarover iets te publiceren. Een kenmerk van de schrijver is zijn humoristische en met enig cynisme, niet gespeend van enige zelfspot, doorspekte schrijfstijl. Zijn mening over sommige mensen steekt hij niet onder stoelen of banken. Ik kan mij voorstellen dat dit niet bij iedereen in goede aarde valt. Maar dat mag de pret van de verhalen, die al dan niet met een vette knipoog zijn geschreven, niet drukken. Ik heb ze in ieder geval met veel genoegen mogen lezen.

De auteur zag in Uitgeest op 28 november 1965, als Peter Nicolaas Visser, het levenslicht. Hij ontpopte zich als columnist, journalist, dichter en schrijver. Mabelus gebruikt de achternaam van zijn moeder als schrijversnaam.

In een interview met Chris Den Daas, dat te zien is op YouTube (‘Boekenbal 2021 XVI – Een literair genie, een interview met Peter Mabelus’), vertelt de schrijver dat hij een taalkunstenaar is met een cynische schrijfstijl, een satiricus met veel humor en spot. Door zijn vele reizen en studies heeft hij veel kennis over tal van onderwerpen vergaard. In zijn werk hecht hij veel waarde aan het aan het zo minutieus mogelijk beschrijven van plaats en handeling.

Het boek is voorzien van een opvallende cover. We zien Mabelus vier keer terug in een pastiche op de beroemde zeefdrukken die Andy Warhol in de jaren zestig maakte.

Peter Marks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s