Recensie Jitske Kingma-Postma over ‘Van Kluun tot Clinton’: 5 sterren

Mijn recensie van ‘Van Kluun tot Clinton’, ook op hebban, fb Boekenpearls76, instagram Boekenpearls76 ,libris, bruna, donner, berne boekhandel, fb boekenverslinders en naar Ambilicious via de mail gestuurd.

Genre: fictieve reportagebundel.

Cover en flaptekst: Kleurrijke cover. In vier kleuren blauw, geel, roze en groen zie ik een foto van de auteur zelf met zonnebril op en een sigaret rokend. Mooi gedaan. Pakkend en nieuwsgierig makend. Intrigerende flaptekst die boeiend is en uitnodigt om te gaan lezen.

Motto: Mooie tekst: ‘Fame makes a man take things over Fame lets him lose hard to swallow Fame puts you there where things are hollow Fame not your brain, it’s just the flame’. Eerste couplet van ‘Fame’ van het gelijknamige album van David Bowie (1975).

Het boek: ‘Van Kluun tot Clinton’: Van Jan Wolkers tot Prins Bernhard Junior, van Donald Trump tot Hollywoodsterren als Donald Sutherland en Dennis Hopper en rocksterren als Bob Dylan en Billy Preston, de stoet van beroemdheden, waar Peter Mabelus vaak ook nog een innige vriendschap mee opbouwt, lijkt eindeloos. In zijn vierde boek, de bundel ‘Van Kluun tot Clinton’ zijn tientallen reportages opgenomen, waarin Mabelus op zijn bekende, hilarische wijze verslag doet van zijn “ontmoetingen” met een aantal Groten der Aarde.

Mijn leesbeleving: Toen ik nog deelnam aan de leesclub van Uitgeverij Ambilicious kwam ik in aanraking met het werk van Peter Mabelus. We lazen en bespraken de verhalenbundel ‘Hoe ik liefde vergat te geven’. Vanaf dat moment was ik fan. Ook in dit verhaal, waarin Peter ontmoetingen beschrijft met beroemdheden, heb ik genoten van zijn beeldende (alsof je erbij bent) en magische schrijfstijl. Hilarische, ontroerende en lang gekoesterde ontmoetingen. Ook de ontmoetingen met diverse auteurs resulteerde er bij mij in dat ik de auteurs op zocht op Google.

Naar aanleiding van de reportage over Pieter Waterdrinker vroeg ik bij Nijgh en van Ditmar een recensie exemplaar aan van zijn boek ‘De rat van Amsterdam’. Ongelooflijk attent dat ik het boek mag lezen en recenseren. Zo kan ik voor mij nieuwe auteurs ontdekken en mijn eigen mening vormen over hun werk.

Doordat Peter Mabelus kan toveren met woorden leest dit boek vlot. Bovendien leer je de vele beroemdheden die je voorheen alleen van naam kende nog beter kennen. Je valt van de ene verbazing in de andere, soms huiveringen veroorzakend of een lach op je gezicht. De humor die in alle verhalen vervlochten zit is geweldig.

Ook laat het zien hoe de auteur zijn kinderen op liefdevolle wijze bij de hand neemt en ze mee laat genieten van enkele van zijn ontmoetingen. Geweldig hoe hij de talenten op het taalvlak van zijn zoon benut om een duidelijk statement te maken. En hoe deze boodschap vervolgens binnenkomt en diegene aan het denken zet maar ook ontroert. De verrukte verbazing en blijdschap van zijn dochter als haar vader thuis komt met visite. Ook laten al deze ontmoetingen de mens achter de Groten der Aarde zien. Ook dat vind ik op legendarische wijze naar voren gebracht. Dat iedereen kwetsbaar is en op zijn of haar eigen manier het pad des levens bewandelt. Opnieuw een parel deze verzameling van verhalen.

Peter bezit de gave om onder je huid te kruipen, je geboeid te houden tot de laatste letter. Ik kijk uit naar zijn volgende boek. Mijn mening: Ik geef 5 sterren. Een prima opbouw, beeldende en filmische schrijfstijl, toverend met woorden zodat het nog dieper bij je door dringt. Legendarische humor tot diep tragische elementen uit het leven van bekendheden. Die je aan het denken zetten, die je deze personen nog beter leert kennen. Ik vond het erg leuk om de personen op te zoeken. De versie van Peter vond ik mooier en diepgaander, kleurrijker en boeiender. Bedankt Peter Mabelus dat ik je verhaal mocht lezen en recenseren. Ik kijk uit naar je volgende boeken. Om te lezen en te recenseren. Ik ben fan!

Jitske Kingma-Postma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s