Je suis Radio Dirkshorngraaf

 

Goedemorgen, lieve luisteraars. Welkom bij uw lokale radiostation, Radio Dirkshorngraaf. Voor het laatste lokale nieuws schakelen we live over naar onze verslaggever ter plaatse. Waar sta je ergens, Jan?

We staan hier voor de uitgebrande groene bak van Dirk Jansen, woonachtig aan het Slemperplantsoen 17, die midden in de nacht werd opgeschrikt door een luide knal. Toen hij uit het raam van zijn slaapkamer keek zag hij dat zijn gft-bak, zijn groene bak, in vuur en vlam stond. Ik sta hier naast Dirk Jansen en zijn uitgebrande groene bak en Dirk, vertel me eens, was die knal erg luid?

Ja

Werd je wakker van die knal?

Ja

Je werd wakker van die luide knal en daarna ging je uit het raam van je slaapkamer kijken wat er aan de hand was, toch?

Ja

Kon je gelijk uit het raam van je slaapkamer kijken om te kijken wat er aan de hand was of moest je eerst je gordijnen open doen of waren die gordijnen eerst dicht en heb je die daarna opengeschoven?

Ja

Zag je toen dat je groene bak in de fik stond?

Ja

Je was je zeker rot geschrokken?

Ja

Is die groene bak helemaal afgefikt of was die als een pudding half in elkaar gezakt omdat het groente- en fruitafval een dermate grote ruimte op de bodem van de groene bak had ingenomen dat het vuur het van vocht, groente en plastic doordrenkte onderste deel van de groene bak niet kon bereiken? De kritische massa moet te groot zijn geweest. Dus half verbrand en ingezakt als een pudding neem ik aan?

Ja

Tot zover onze reportage over de uitgebrande groene bak van Dirk Jansen die de hele buurt rond het Slemperplantsoen heeft geschokt. Terug naar de studio.

Dank je wel, Jan. Het volgende item van Radio Dirkshorngraaf is het wekelijkse moment voor onze dorpsdokter die vertelt over het meest bizarre moment tijdens zijn nachtdiensten van de afgelopen week. Ik bel met de dorpsdokter. Hij neemt niet op. Heeft hij vannacht nachtdienst gehad? Nee? Waar zou hij dan zijn? Hij neemt niet op. Volgens mij klikt de voicemail al aan. Dat heeft geen zin. Laten we maar iets anders gaan doen. Wat? Wordt er gebeld naar de studio? Door de dorpsdokter? Kunnen we dat ook op mijn oor krijgen? Zijn we nog live? Belt de dorpsdokter nu? Kun je hem doorschakelen? Luisteraars thuis, ik denk dat we zo toch verbinding gaan krijgen met de dorpsdokter die vertelt over het meest bizarre moment tijdens zijn nachtdiensten van de afgelopen week. Hallo? Dorpsdokter, bent u daar? Hallo? Dorpsdokter?

Ik ben er.

Ik bel met de dorpsdokter. Dorpsdokter, wat was het meest bizarre moment tijdens uw nachtdiensten van de afgelopen week?

Dinsdagnacht werd ik om een uur of drie gebeld door een cliënt die niet kon poepen. Hij had het al drie keer geprobeerd die nacht, maar er kwam niets uit. En toch voelde hij de drang om te poepen. En slapen kon hij niet. Hij was begonnen zich ernstige zorgen te maken en daarom had hij uiteindelijk ten einde raad de nachtdokter gebeld. En dat was ik.

U kwam gelijk ter plaatse?

Nee.

Wat deed u dan?

Ik liet hem naar mij toekomen.

Was dat wel verantwoord. Ik bedoel, u werd drie keer gebeld door een cliënt die niet kon poepen. Hij had het al drie keer geprobeerd die nacht, maar er kwam niets uit. En toch voelde hij de drang om te poepen. En slapen kon hij niet. Hij was begonnen zich ernstige zorgen te maken en daarom had hij uiteindelijk ten einde raad de nachtdokter gebeld. U liet hem naar u toekomen?

Ja

En toen? Ambulance? Niks aan de hand?

Niks aan de hand.

We gaan terug naar de studio. Dat is hier. We krijgen nu een reclameblokje.

Tegelzetter Djon van vloer tot aan plafond.

Ik ben er voor u daar. Ik ben uw nieuwe makelaar. Geert-Jan. Omdat u wilt wonen.

Vis, het meest veelzijdige stukje vis. Vis!

Wij zoeken vrijwilligers voor de spelotheek. Houd u rekening met een wachttijd.

Ik ben slager Kees. Bij ons krijgt u alleen nog maar biologisch vlees.

Hallo! Dames en heren, daar bent u weer. Welkom terug bij Radio Dirkshorngraaf. Heerlijk toch? Al dat heerlijke lokale nieuws? Een half uitgefikte groene bak en dat verhaal van de dorpsdokter over het meest bizarre moment tijdens zijn nachtdiensten van de afgelopen week? Dinsdagnacht werd hij om een uur of drie gebeld door een cliënt die niet kon poepen. Hij had het al drie keer geprobeerd die nacht, maar er kwam niets uit. En toch voelde hij de drang om te poepen. En slapen kon hij niet. Hij was begonnen zich ernstige zorgen te maken en daarom had hij uiteindelijk ten einde raad de nachtdokter gebeld. Wat een verhaal. Ongelofelijk.

Lokaal nieuws: De politie heeft maandagochtend twee mannen, van 22 en 29 jaar, uit Dirkshornsgraaf  aangehouden voor een woninginbraak in het nabijgelegen dorp Wilhelminahaven. Het tweetal, Kees Zwager en Anton Biesbroek, twee bekende basisspelers van het eerste elftal van zondagamateurvoetbalclub FC Dirkshornsgraaf,  pleegde op woensdag 17 februari een woninginbraak in een huis aan de Keizer Ottoweg. Nadat de verdachten via het raam naar binnen waren gekomen konden zij een hoop spullen buit maken. De bewoners, meneer en mevrouw van Aarden, bekend van de doe-het-zelfzaak “Van Aarden” in het winkelcentrum aan ’t Zand, deden aangifte van de diefstal.
Na onderzoek van de politie is het duo aangehouden. Er zijn verschillende goederen in beslag genomen die mogelijk verband houden met de inbraak, zo meldt de politie, zoals een nietmachine, een tosti-ijzer, een Colombiaanse stropdas en een leeg literpak karnemelk. Er waren geen sporen van braaksel.

Buitenlands nieuws: “Iemand die alleen aan muren bouwen denkt en niet aan het bouwen van bruggen, is geen christen,” zei de bejaarde Argentijnse backpacker Jorge Mario Bergoglio, beter bekend onder zijn artiestennaam paus Franciscus, donderdag 18 februari over vastgoedmagnaat en republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Hij refereerde aan de wens van Trump de VS hermetisch van Mexico af te sluiten met een hek om een verdere invasie van illegale Latino’s te voorkomen. Hiermee insinueerde de paus dat Trump het miljardencontract om deze muur te bouwen al op zak heeft.

Donald Trump toonde zich diep gekwetst: “Als het Vaticaan wordt aangevallen door IS, wat zoals iedereen weet voor IS de ultieme trofee zou zijn, kan ik je beloven dat de paus zou willen en bidden dat Trump president zou zijn geweest. Dan zou dat niet zijn gebeurd.” Of Trump een bijdrage wil leveren aan een eventuele wederopbouw van het Vaticaan is niet bekend.

“Elk volk krijgt de leider die het verdient,” schijnt de Surinaamse filosoof Desi Bouterse ooit gezegd te hebben.

Sport. Voor we naar het weer gaan gaat ons laatste item gaat over de verrassende winnares van de Australian Open, de Duitse, Angelique Kerber. Wat is ze mooi. Wat is ze goed. Wat is ze knap. Wat kan ze goed tennissen. Angelique Kerber heeft zich de laatste weken laten kennen als het nieuwe idool van iedereen die van sport en mensen houdt. Als mannen de baas zijn in deze wereld en symbool staan voor de warrige Adam uit het Scheppingsverhaal, dan is Angelique Kerber de vrouw die Eva fluitend kan vervangen. Omdat ze mooier is en minder apathisch dan Eva. Wat nou appel van een slang aannemen? Gewoon elke dag vroeg opstaan. Discipline en keuzes. Je bent de optelsom van je keuzes, dus waarom zou de vrouw de man verraden en verleiden? Verleiden en verraden. Waarom moet de man billenknijpen en tieten pakken in Keulen als er in de rest van de wereld op dat gebied nooit iets gebeurt? Wat bezielt hen? Verveling? Leegte? Geilheid? Geilheid gevoed door verveling en leegte? Leegte gevoed door verveling en geilheid? Verveling? Gevoed door geilheid en leegte. Ik hoor in mijn oortje dat we geen verbinding met Duitsland kunnen krijgen. Is de lijn echt dood? Geen kans?

Dan gaan we over naar het weer. Hallo, schat. Ik neem aan dat je zoals elke dag weer aan de radio gekluisterd zit.

Shit, ik moet naar huis. Helemaal geen zin in. Geen nieuws? Ik hoor niets in mijn oortje. Geen nieuws. Ik ga naar huis. Geen nieuws meer. Tot morgenochtend, lieve luisteraars. Wie komt daar nu de studio binnen zeilen met een kalasjnikov in de hand en een bomvest aan? Het lijkt wel een terrorist! Hij richt zijn wapen op me! Hij zal me toch niet gaan vermoor…

Hallo? Hallo? Ben ik in de uitzending? Ik werd geboren als vijfde zoon in een gezin dat twaalf kinderen telde. Wij waren arm en woonden in een verwaarloosd flatgebouw aan de rand van Dirkshorngraaf. Ik keek op naar mijn oudere broers: ze werkten twaalf uur per dag op de markt in Wilhelminahaven. Ze hadden samen veel lol en verdienden net genoeg om van te leven. In de moskee predikte elke zondag een imam. Zijn boodschap kwam er op neer dat wij postkoloniale slaven waren in een decadente wereld vol rijkere mensen die ons verachtten, uitlachten, misbruikten, vernederden en belachelijk maakten. Zij vonden onze godsdienst verachtelijk en geloofden zelf in gezondheid, geld, status en prestige. Op 19 februari 2016 werd het mij te veel en moest ik stoom afblazen in de studio van Radio Dirkshorngraaf. Allahu Akbar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s