Grondwet VS bevat weeffout

 

Dat een racistische organisatie als de Ku Klux Klan in de Verenigde Staten openlijk via eigen radio- en televisiestations boodschappen vol haat tegen onder anderen zwarten, homoseksuelen, katholieken en Joden kan spuien is in Nederland ondenkbaar. Dit is mogelijk omdat het recht op vrijheid van meningsuiting in de VS op dezelfde manier wordt gebruikt en geëerd als het recht op wapenbezit.

De Amerikaanse Grondwet, die tussen mei en september 1787 vorm kreeg na eindeloze revisies en herformuleringen door de vergadering van 55 vertegenwoordigers van de dertien staten die de Verenigde Staten op dat moment telde, de zogeheten ’Founding Fathers’, bevatte inhoudelijk met name artikelen over de politiek-bestuurlijke organisatie van het land.

Pas twee jaar later volgde de Bill of Rights, waarin de burgerrechten van de Amerikaanse burgers werden vastgelegd in tien zogenaamde amendementen (aanvullingen) op de Grondwet.

Het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet luidt: „Het Congres zal geen wet aannemen omtrent het vestigen van religie, of het verbieden van de vrije uitoefening daarvan; of het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting, of van de pers; of het recht van het volk om zich vredig te verenigen, en de regering te petitioneren voor een herstel van grieven.”

Het hoog in het vaandel voeren van de vrijheid van meningsuiting heeft in de geschiedenis herhaaldelijk geleid tot oorlog, moord en genocide. Ook in onze vaderlandse geschiedenis zijn daar tal van voorbeelden van te vinden. En dan heb ik het niet alleen over Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

Modder

Dat er tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen door de kandidaten vaak met modder naar elkaar wordt gegooid en daarbij het gebruik van leugens en beledigingen tot het standaardrepertoire van de kandidaten lijken te behoren, mag als algemeen bekend worden beschouwd. Toch blijft het verbazen en verbijsteren tot welke mate van demoniseren en beledigen de kandidaten en hun aanhang hun toevlucht kunnen nemen.

Op veel foto’s die dit jaar tijdens bijeenkomsten van Donald Trump en zijn aanhangers werden gemaakt zijn glunderende fans van Trump te zien die een T-shirt dragen met daarop de tekst: ’Hillary sucks but not like Monica’.

Praktisch elke Amerikaan weet dat de tekst op het T-shirt refereert aan de Lewinsky-affaire van 1998 en zich afspeelde in de jaren dat Bill Clinton president was van de Verenigde Staten (1993-2001). Hierbij werd Bill Clinton, en daarmee ook zijn echtgenote Hillary, publiekelijk vernederd doordat de meest intieme details van zijn buitenechtelijke affaire met Witte Huis stagiaire Monica Lewinsky, met name door toedoen van de Republikeinse aanklager Ken Starr, openbaar werden gemaakt.

De T-shirts worden op internet te koop aangeboden voor ongeveer 15 dollar. Ze zijn verkrijgbaar in acht verschillende kleuren en zeven verschillende maten, zodat werkelijk alle Amerikanen die dat willen, het T-shirt kunnen dragen.

Het recht om fatsoenlijk behandeld te worden valt in de VS duidelijk niet onder de burgerrechten. Het recht om handel te drijven door mensen te beledigen blijkbaar wel.

Er moet hier sprake zijn van een weeffout in de door Amerikanen zo heilig beschouwde Grondwet.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/algemeen/buitenland/article28182250.ece/Grondwet-VS-bevat-weeffout?lref=SL_1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s