Reporter van Schoon 2: Alkmaar is het Venetië van het Noorden

Afgelopen zomer besloot ik met mijn gezin een “road trip” van een maand door Italië te maken. Als inwoners van Alkmaar, het “Venetië van het Noorden”, hoorde een bezoek aan Venetië, de beroemde “stad van het water” en “stad van de bruggen”, daar vanzelfsprekend bij.

We waren van te voren gewaarschuwd Venetië niet in de zomer te bezoeken; veel te druk. Jaarlijks wordt de stad door ongeveer twintig miljoen toeristen bezocht. De meesten daarvan bezoeken Venetië in de heetste maanden van het jaar: juli en augustus. En dan te bedenken dat het aantal oorspronkelijke inwoners van het centrum van de stad elk jaar afneemt en tegenwoordig nog geen 60.000 bedraagt.

Een paar schrikbarende weetjes en feiten over de teloorgang van de stad: Tegenwoordig zakt de stad elk jaar 1 centimeter de diepte in. Aan het begin van de negentiende eeuw was het waterpeil 23 centimeter lager dan tegenwoordig. Om verdere overstromingen tegen te gaan begon men in 2003 met het bouwen van een stormvloedkering, die de lagune, waaraan Venetië gelegen is, bij hoog water af te kunnen sluiten. 37% van de huizen van Venetië is onbewoonbaar verklaard.

Maatregelen tegen het verder vervuilen van het vervuilde water zijn een noodzaak geworden: Toeristen gooien veel afval in de kanalen, waardoor de fauna bijna volledig uitgestorven is. Omdat reizen per cruise steeds goedkoper geworden is, komen er elk jaar meer cruises aan in Venetië. De cruises helpen mee aan het verzinken van de stad.

Is er geen hoop meer voor Venetië? Ja, dat is er wel. Zo kwam de gemeente Venetië enkele jaren geleden met het initiatief om toeristen gratis lege drinkflesjes te geven met daarbij een  kaart waarop de 122 fonteinen van de stad aangegeven staan. Men zou een milieuvriendelijker alternatief moeten vinden voor de vele duizenden vervuilende motorboten, de zogenaamde “vaporetto’s”, waarmee toeristen verplaatst worden. Ook zou men een bepaalde limiet aan het aantal toeristen per dag kunnen stellen.

Er is hoop voor Venetië, net zoals er hoop voor de wereld is. Bewuster omgaan met onze leefomgeving: Het tegengaan van overbevolking, vervuiling en het op hol laten slaan van commercie op plaatsen die ons dierbaar zijn. Laat de toekomstige ondergang van Venetië en daarna Alkmaar en de rest van de wereld niet ons lot zijn. Leef bewust!

“Alkmaar is het Venetie van het Noorden,” verscheen op 20 september 2015, op pagina 35 van “Alkmaar op Zondag.”

Klik om toegang te krijgen tot page35.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s