Oscar-Betweter

© Pixabay

Zoals elke ochtend bij het ontbijt las hij zijn kwaliteitskrant. Zij speelde met haar smartphone. “Ik lees hier net dat Churchill de Oscar voor beste acteur heeft gewonnen,” zei ze en keek naar haar man, die niet van zijn kwaliteitskrant opkeek. Zijn rechterhand tastte afwezig naar zijn mok zwarte koffie. Zo ging het iedere ochtend. Zij probeerde up to date te blijven via haar smartphone. Hij vertrouwde mobieltjes niet als het ging om het volgen van het nieuws. Hij gebruikte zijn mobieltje alleen voor de zeldzame telefoongesprekken die hij voerde.

“Churchill heeft grote prijzen gewonnen, schat, maar daar hoorde de Oscar niet bij,” zei hij, “Churchill heeft wel de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen, voor zijn memoires, in 1953.”

“Dat wist ik niet. Wat knap van Churchill,” zei zij.

“Ach, knap? Die Nobelprijs voor de literatuur van Churchill was natuurlijk vooral een politiek signaal bestemd voor de Sovjet-Unie, waar Stalin datzelfde jaar op 1 maart overleed. De Koude Oorlog kwam ondanks de dood van Stalin niet in rustiger vaarwater. Sterker nog, de Koude Oorlog verhevigde zich zelfs. In de Verenigde Staten werd de ex-militair Dwight Eisenhower tot president gekozen. Zijn beleid was om het Amerikaanse kernwapenarsenaal enorm te vergroten, zodat de Russen het wel uit hun communistische hoofd zouden laten om een kernoorlog met de Verenigde Staten te beginnen.”

“Maar schat, ik bedoel natuurlijk niet dat Churchill zelf een Oscar gewonnen heeft voor Darkest Hour, maar de acteur die hem speelt in die film. Ik ben zijn naam even kwijt.”

Haar man keek nog steeds niet op van zijn krant en slurpte van zijn koffie. “Gary Oldman moet de Oscar hebben gewonnen voor beste mannelijke hoofdrol. Hij debuteerde in de film Remembrance uit 1982 en kreeg zijn eerste hoofdrol in Sid and Nancy uit 1986, waarin hij de punkrocker Sid Vicious speelde. Hij heeft sindsdien een aantal historische figuren uitgebeeld, onder wie Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald en Pontius Pilatus. In de Harry Potter films speelt hij de peetoom van Harry Potter, Sirius Zwarts. Hij vertolkte de politiecommissaris James Gordon in de Batmanreeks van Christopher Nolan.”

“Dat jij dat allemaal weet van Christopher Nolan.” Zij keek even op van haar smartphone. “De naam Gary Oldman zegt mij heel vaag iets.”

“Kwestie van interesse. Ik heb zijn laatste film Dunkirk vorig jaar in mijn eentje in de bioscoop gezien. Jij had geen zin om mee te gaan, omdat jij per se een programma van Gordon op de televisie wilde zien. Die uitzending had je natuurlijk ook op een later moment in de herhaling op je telefoon kunnen zien.”

“Ik heb nu wel zin om die film te zien, Darkest Hour“.

“Ik niet. Ik heb hem al gezien. Overigens is het opmerkelijk dat schrijver en regisseur Christopher Nolan ook genomineerd was voor een Oscar, voor Dunkirk. Christopher Nolan heeft immers vaker samengewerkt met Gary Oldman, in twee Batmanfilms.”

“Ook voor Churchill?”

“Darkest Hour is geregisseerd door Joe Wright. De laatste film van Christopher Nolan heet Dunkirk. Die heb ik ook alleen in de bioscoop gezien, omdat jij per se die quiz van Jan Smit op televisie wilde zien en geen zin had in weer een oorlogsfilm, terwijl het in Dunkirk natuurlijk vooral om de revolutionaire cameravoering gaat in de regie van Christopher Nolan.”

“De Oscar voor de beste film gaat naar een animatiefilm waar ik laatst over gehoord heb bij RTL Boulevard. Ik ben de naam even kwijt.”

“The Shape of Water van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro. Ik houd niet van tekenfilms. ”

“Een tekenfilm? Hoe kom je daar nu bij? Het is een animatiefilm. Dat is heel wat anders dan een tekenfilm.”

“Welke acteurs en films dit jaar een Oscar hebben gewonnen, lees ik morgenochtend wel in de krant, of zie ik vanavond om acht uur bij het NOS-journaal.”

“Je had ook vannacht naar de uitreiking van de Oscars kunnen kijken als je echt alles wilt weten. Het werd live uitgezonden op Net 5.”

“De nacht gebruik ik om te slapen. Nu drink ik eerst mijn koffie op. Daarna ontbijt ik zoals elke ochtend met twee bananen en twee sinaasappels. Dat zou jij ook eens moeten overwegen in plaats van elke ochtend te ontbijten met een stracciatella smoothie.”

“Weet je wat,” zei zij. “Waarom slik je jouw twee sinaasappels niet heel door en steek je die twee bananen niet in je reet. Betweter!”

Dit stukje stond op 6 maart 2018 als eerste op hoemannendenken.nl, de enige site vóór vrouwen, dóór mannen.

One thought on “Oscar-Betweter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s