Alle dagen feest, indien mogelijk in het leven

Afbeeldingsresultaat voor remco campert

We studeerden fulltime Geschiedenis aan de VU en dat betekende dat we per week 12 uur naar college dienden te gaan. De volle twaalf uur haalden we nooit. We sporten veel, voetbal en hardlopen, lazen een boek of twee per week en gingen verschrikkelijk veel uit, waardoor er in ons leven veel sprake was van one-night-stands en dronkenschap. “We” waren Bram Schaarman en ik. Of heette hij Schareman? Jaren later kon ik hem op internet nooit vinden. Was hij ergens in de tijd gestorven? Geen idee.
Op een dag in het jaar 1985 las ik op een poster in de stad dat de schrijver en dichter Remco Campert op 14 maart 1985 in de Bijenkorf te Amsterdam geïnterviewd zou worden op de boekenafdeling van het warenhuis en dat er daarna gelegenheid was om een boek te laten signeren door de schrijver zelf. Een moment dat niemand wilde overslaan.
Remco Campert toonde zich tijdens het goed bezochte interview nerveus en tobberig in de Bijenkorf van Amsterdam. Hij rookte als een ketter, waarbij zijn handen en vingers trilden. Zijn lippen waren nat en zijn blik was gejaagd. Het leek me sterk dat deze man de zestig zou halen.
Toen ik een klein half uur later aan de beurt was om het boek “Campert Compleet,” zeg maar alle verzamelde verhalen in een bundel, door Remco Campert te laten signeren vroeg hij “of ik er iets in wilde.” Ik haalde mijn verlegen schouders op en zei niks. Campert voorzag de Franse pagina van het boek van handtekening, plaats en datum, overhandigde mij het boek en ging door naar de volgende persoon in de rij, Bram Schaarman (of Schareman). “Wil je er iets in?” vroeg Remco Campert nu ook aan Bram Schaarman of Schareman, daar wil ik nu vanaf zijn. “Ja, dat is goed,” zei Bram en Remco Campert sloeg “Campert Compleet” ergens aan het begin van het boek open. “Alle dagen feest” stond er op de pagina. Remco Campert schreef schijnbaar zonder nadenken of pauze in zijn handelingen onder: “Alle dagen feest”: “Indien mogelijk in het leven.” Ik voelde mij jaloers. Hij wel een opdracht en ik niet. Daarna besloot Remco Campert de signeersessie met Bram met het schrijven van zijn naam, de datum en de locatie in Bram’s exemplaar van “Campert Compleet” onder de geschreven woorden.
En hij leefde nog lang en gelukkig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s