Help de boeren de stikstofproductie beperken! Laat een dag per week geen scheten!

Sunset, Farmer, Tractor, Agriculture, Machine, Rural

Nu er een kleine burgeroorlog lijkt te zijn uitgebroken op het gebied van de reductie van de stikstofproductie tussen de boeren en de overheid, lijkt mij het moment aangebroken om met zijn allen de boeren een symbolisch hart onder de riem te steken door een dag in de week geen scheten te laten.

Volgens de wetenschappers produceert de mens gemiddeld 0,5 tot 1,5 liter darmgas per dag in 10 tot 25 winden. Geen mens die zich daar druk om maakt. Het was onze grote nationale held Erasmus die in zijn in 1500 gepubliceerde werk Adagia al terecht opmerkte: Suus cuique crepitus bene olet (“U vindt uw eigen winden prima ruiken”).

De waarheid dient gezegd te worden: het is vooral de landbouwsector die verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot in Nederland. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) betrof de stikstofuitstoot van de landbouwsector in 2017 106 miljoen kilo, tegen bijvoorbeeld de luchtvaart slechts 1,2 miljoen kilo.

Vanzelfsprekend staat de hoeveelheid stikstof die de mens met het laten van winden produceert in geen vergelijk met de stikstofproductie van de landbouwsector. Het gaat echter om het gebaar.

Het ophouden van winden is niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Het kan hoogstens wat klein ongemak zoals wat lichte kramp in de darmen veroorzaken. Laten we niet vergeten: alle kleine niet gelaten scheetjes helpen.

One thought on “Help de boeren de stikstofproductie beperken! Laat een dag per week geen scheten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s