Boter op het hoofd van Mark Rutte

War, Soldier, Tired, Desperate, Fight, Defense

“Maatschappelijke conflicten moet je oplossen met dialoog, niet door de beelden die we uit Rotterdam hebben gezien,” zei premier Mark Rutte afgelopen woensdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van de gewelddadige botsing tussen Koerden en Turken in Rotterdam. Aanleiding voor het geweld in Rotterdam was een demonstratie van Koerden, die protesteerden tegen de recente Turkse inval in het noorden van Syrië, nadat de Amerikaanse troepen die regio laatst verlaten hebben.

Nederland is een land waar de overheid een geweldsmonopolie heeft. Dat betekent dat de overheid geweld mag gebruiken als zij dat nodig vindt. Denk hierbij aan het optreden van de mobiele eenheid van de politie tegen demonstrerende scholieren die opkomen voor betaalbaar studeren of het inzetten van het leger bij het tegenhouden van boze boeren die het stikstofbeleid van de overheid te rigide vinden.

In ons land is het de norm dat het onacceptabel is dat burgers geweld gebruiken tegen de overheid of tegen elkaar. Het wapenverbod in Nederland is daarom zo allesomvattend dat je beboet kunt worden als je met een kurkentrekker of kaasschaaf over straat gaat.

Hoe oprecht zijn de schijnbaar pacifistische krokodillentranen van onze premier als hij zijn walging over openlijk geweld uitspreekt? Die tranen zijn op zijn minst dubieus.

Wat veel mensen niet weten is dat Nederland al jaren in de wereldwijde top tien van grootste wapenexporteurs staat. De waarde van die export van schommelt al jaren rond de 1 miljard euro per jaar. Lang leve de wereld als markt en strijd.

De Nederlandse wapenindustrie produceert geen bommen of mitrailleurs, maar vooral technologische apparatuur zoals wapen-, radar-, sensor- en commandosystemen, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor oorlogsschepen.

Landen die lid zijn van de Europese Unie of de NAVO mogen zonder enige restrictie wapens doorvoeren via de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol. Dit betekent dat NAVO-lid Turkije niet alleen op grote schaal Nederlandse wapentechnologie koopt, maar ons vreedzame kikkerlandje ook kan gebruiken als doorvoerhaven voor wapens die kunnen worden gebruikt tegen de Koerden in het noorden van Syrië. Het feit dat Nederland uit protest tegen de Turkse inval in Syrië sinds een week de wapenexport naar Turkije heeft stopgezet is mosterd na de maaltijd.

Het kan ook anders. Er zijn vele tientallen landen zonder enige vorm van wapenindustrie. Sterker nog, er zijn vele tientallen landen zonder leger. Hierbij heb ik het niet alleen over Vaticaanstad, maar ook over landen als Costa Rica en de Malediven.

Kortom, de Nederlandse overheid heeft niet alleen een geweldsmonopolie, maar faciliteert ook het wereldwijde gebruik van en de handel in wapens.

Als Mark Rutte zijn afschuw uitspreekt over het feit dat Koerden en Turken met elkaar op de vuist gaan op Nederlands grondgebied meet hij niet alleen met twee maten, maar heeft hij ook nog eens vele kilo’s boter op het hoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s