R.I.P. Rebecca Holtrust (1968-2013)

Grafmonumenten

Wie stond model voor het personage Lizzy Hulshorst in mijn debuutroman “Kathmandu Hipsters”, die verscheen op 19 november 2018? Rebecca Holtrust uit Hulshorst (1968-2013)

Zoals de lezers van mijn debuutroman “Kathmandu Hipsters” weten is een van de hoofdpersonages van het boek de flamboyante studente kunstgeschiedenis Lizzy Hulshorst. Zij is gemodelleerd naar de beste vriendin uit mijn studententijd aan het einde van de jaren tachtig, Rebecca Holtrust. Zij studeerde eerst politicologie en daarna psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik studeerde geschiedenis, Russisch en filosofie. Wij raakten elkaar uit het oog rond het jaar 2000.

Rebecca Holtrust groeide op in Hulshorst, een klein dorp in de provincie Gelderland, aan de noordelijke grens van de Veluwe. Vanwege redenen, die ik later in dit stukje uit de doeken zal doen, besloot ik in overleg met mijn redacteur om op het laatste moment van de redactie van het manuscript van KH de naam van mijn studievriendin te vervangen door een pseudoniem.

Ik koos voor het pseudoniem Lizzy Hulshorst. De naam Lizzy ontleende ik aan een van mijn kalverliefdes, Lizette O. uit R. De keuze voor de achternaam Hulshorst lijkt me evident.

Rebecca Holtrust was een dochter van een van de twee eigenaren van United Soft Drinks, Robert Holtrust, die in “Kathmandu Hipsters” voorkomt onder de naam Robert Hulshorst. De andere eigenaar was Robert Holtrust’s broer Onno Holtrust.

In mijn debuutroman valt op pagina 150 te lezen dat United Soft Drinks in 1998 de nieuwe naam werd  van een bedrijf dat via allerlei omwegen in het bezit was gekomen van de gebroeders Holtrust. De oorsprong van United Soft Drinks was een bedrijf dat in 1945 onder de naam A. Bruinsma’s Limonadefabriek werd opgericht door Anton Bruinsma.

Bekende producten van United Soft Drinks zijn onder meer mineraalwater Bar-le-Duc en de energiedrank AA Drink.

Anton Bruinsma was overigens de vader van de latere drugsbaron Klaas Bruinsma, die op 27 juni 1991 voor het Amsterdamse Hilton hotel geliquideerd werd. Waarschijnlijk is Klaas Bruinsma beter bekend als de voormalige minnaar van Mabel Wisse Smit, de latere vrouw van de in 2013 zo tragisch verongelukte broer van onze koning Willem Alexander, prins Johan Friso.

Aangezien Rebecca Holtrust een dochter was van een man die rond 1990 vele tientallen miljoenen waard was en inmiddels al vele jaren vermeld werd in de Quote 500, de lijst van meest vermogende Nederlanders, werden alle privégegevens van de familie Holtrust zorgvuldig geheim gehouden uit angst voor mogelijke afpersing en ontvoering. Dat betekende voor de hele familie Holtrust onder meer geheime telefoonnummers en met de komst van internet geen Facebook of aanwezigheid op andere social media.

Rebecca Holtrust was onvindbaar op internet. De telefoonnummers die ik nog van haar had waren in de periode dat ik werkte aan “Kathmandu Hipsters” niet meer actief. Ik ging zelfs  naar het enorme pand aan de Da Costakade in Amsterdam, waar ze gewoond had in de tijd dat we elkaar nog zagen. Niemand wist waar ze was gebleven. Dit vond ik jammer, omdat ik haar graag had willen laten weten dat zij model had gestaan voor een van de prominente personages in mijn eerste boek en haar had willen uitnodigen voor mijn eerste boekpresentatie.

Op het moment dat “Kathmandu Hipsters” al gedrukt was, en de boekpresentatie aanstaande, besloot ik, zonder enige hoop op succes, om haar naam nog een laatste keer te googelen.

Tot mijn verbazing en grote schrik kreeg ik dit keer wel een hit: Grafmonumenten – Ermelo Beeldbank. Ik klikte op het adres en in beeld verscheen een grafsteen met daarop haar volledige naam: Rebecca Stella Esmee Holtrust, de datum van haar geboorte, 11 juli 1968, en de datum van haar overlijden: 20 juni 2013. Boven haar naam stond de naam van haar jongere broer Christiaan, die blijkbaar in 2001 op 30-jarige leeftijd overleden was.

Ik was in shock. Ik had Rebecca voor de boekpresentatie uit willen nodigen, maar ze was op dat moment al ruim vijf jaar dood.

Ik heb daarna van alles geprobeerd om achter haar doodsoorzaak te komen, maar alle sporen liepen dood.

Ik heb lang getwijfeld of ik dit stukje wel moest schrijven.

Rebecca sprak nooit positief over haar vader en dat heb ik in “Kathmandu Hipsters” ook niet over de vader van Lizzy gedaan. Daarnaast dacht ik dat een oplettende lezer, of vriend van vroeger, die van onze toenmalige vriendschap afwist, wel begreep dat Rebecca Holtrust model had gestaan voor Lizzy Hulshorst. Dat laatste achtte ik haast zeker door veel feiten rond United Soft Drinks zonder schroom in het boek te noemen.

Maar Rebecca en ik hadden bijna al onze tijd samen met zijn tweeën doorgebracht. Zelden was er iemand anders bij.

Niemand reageerde.

De pers was niet actief.

Mijn vrienden waren bezig.

Ik herinner mij een dag in 1998 waarop Rebecca en ik in de zuurstokroze Kia Sorento van Rebecca over de A4 vanuit Amsterdam naar een concert van Faithless in het Rotterdamse Ahoy zweefden. Uit de speakers klonk Faithless’ “I want my family back”. Als ik daar aan denk mis ik haar.

Door Rebecca zo “duidelijk” in “Kathmandu Hipsters” te portretteren hoop ik een klein monument voor haar te hebben opgericht. Haar graf ga ik nog eens bezoeken. Rust zacht, lieve Rebecca Holtrust.

Ik mis je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s