Bruce Springsteen moet in Amsterdam voor zijn leven vrezen

Afbeeldingsresultaat voor bruce springsteen

“Rellen na dood straatartiest Chili” was vanmorgen het eerste item dat mij opviel toen ik vanmorgen vluchtig het nieuws op NOS Teletekst bekeek: Een jongleur, die messen als goochelinstrument gebruikte, verzette zich volgens de politie bij een routinecontrole in de stad Panguipulli, in het zuiden van Chili, en werd vervolgens door een politieagent in zijn voeten geschoten. Aangezien de door kogels getroffen jongleur zijn messen nog in zijn handen hield voelde dezelfde politieagent zich bedreigd en schoot hij de straatartiest dood. Het incident werd door een omstander op beeld vastgelegd en verspreid door de sociale media, waarna woedende betogers gebouwen in brand staken en agenten bekogelden met stenen.

Aangezien op onze aardbol gevreesd mag worden voor het lot van elke kunstenaar ging ik op zoek naar de voorwaarden waaronder straatartiesten mogen optreden in onze hoofdstad Amsterdam, waar de overheid al vele jaren een ineffectief, ongeloofwaardig en schijnheilig beleid voert, waardoor vrouwenhandel, drugshandel en van de eeuwig voortdurende woningnood misbruik makende vastgoedmakelaars worden gedoogd en welig tieren.

De lijst van voorwaarden waaraan straatartiesten in Amsterdam moeten voldoen, voordat ze hun kunsten in de openbare ruimte mogen vertonen, is lang en straalt een verbijsterende bureaucratische en dictatoriale bemoeizucht met betrekking tot kunstenaars uit. De lijst van voorwaarden vond ik op de website ‘https://straatartiesten.nl/vergunningen/amsterdam/’. Enkele voorwaarden uit de lange lijst:

. U hebt de Nederlandse of een EU-nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

. Een ‘vergunning straatartiest’ vraagt u bij het stadsdeel waar u wilt optreden.

. De vergunning kost € 99,00. U betaalt de kosten ook als de aanvraag wordt afgewezen.

. De vergunning straatartiest is maximaal een jaar geldig, ingaande op de datum van afgifte.

. De gemeente heeft maximaal acht weken nodig om te beslissen over uw aanvraag.
U krijgt dan een brief met ofwel de vergunning, ofwel de reden van afwijzing.

. U mag als straatartiest zonder vergunning optreden onder de volgende voorwaarden:

. U bent met maximaal zes personen.

. Uw optredens duren maximaal een half uur op één plek.

. U zoekt na elk optreden een nieuwe plek. Deze plek moet minstens honderd meter verwijderd zijn van de vorige plek waar u een optreden gaf.

. U treedt op tussen 09.00 uur en 23.00 uur en op zondag van 13.00 uur – 23.00 uur.

. U maakt geen gebruik van een draaiorgel, geluidsversterkende apparatuur of slaginstrumenten.

Naast deze bizar lange lijst van voorwaarden waaraan straatartiesten in Amsterdam moeten voldoen om te kunnen optreden wordt het aantal plekken waar straatartiesten hun kunsten mogen vertonen in de loop der jaren steeds kleiner. Bovendien geldt er vanwege de coronacrisis sinds juli 2020 een totaalverbod van optredens door straatartiesten in Amsterdam.

De kans dat Bruce Springsteen tijdens een publiek optreden in de Amsterdamse openbare ruimte dodelijk zal worden getroffen door politiekogels is niet uit te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s