Vijf sterren recensie ‘John West en de gestolen Picasso’: “Peter Mabelus heeft wederom bewezen een woordkunstenaar en meesterverteller te zijn”

Via de mail ontving ik een vijf sterren recensie van Jitske Kingma-Postma van mijn laatste roman ‘John West en de gestolen Picasso’:

Peter Mabelus (1965) was in de jaren negentig wereldberoemd in Bulgarije als wielrenner en schrijver. Met zijn Bulgaarse debuutroman (‘De Straf van Veger’), won hij daar in 1997 de prestigieuze ‘Malenkov-prijs’.

De citaten uit recensies van eerdere boeken van Peter Mabelus maakten mij enthousiast om ‘John West en de gestolen Picasso’ te gaan lezen: Pieter Waterdrinker (schrijver van onder meer de bestsellers ‘’Tsjaikovskistraat 40’ en ‘De rat van Amsterdam’) over Mabelus’ debuutroman ‘Kathmandu Hipsters’ (2018): “Van harte aanbevolen!” NBD Biblion over de verhalenbundel ‘Hoe ik liefde vergat te geven’ (2019): “Mabelus is een woordkunstenaar in zijn puurste vorm.”

‘John West en de gestolen Picasso’ (publicatiedatum 21 april 2021) is de tweede literaire thriller van Peter Mabelus. Net als in zijn zinderende bestseller ‘Kathmandu Hipsters’ (2018) word je als lezer vanaf de eerste pagina meegesleurd in een verhaal vol spanning en humor.

Het verhaal: We gaan samen met de boezemvrienden Sepp Sanders en Mario Bos tijdens de Kerst van 1987 naar het Berlijn van de Koude Oorlog. De Berlijnse Muur, de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn, staat nog overeind. Wat is het doel van de twee vrienden? Het bezoeken van de ruïne van de beruchte Führerbunker van Adolf Hitler, die zich destijds in het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn bevond. Een jaar later werden de laatste resten van de ruïne vernietigd door de Oost-Duitse overheid. Na de val van de Muur in 1989 werd er boven op de resten van de Führerbunker een appartementencomplex gebouwd en was een bezoek aan de bunker niet meer mogelijk.

Ook het Amsterdam van vandaag speelt een belangrijke rol in het verhaal, waar privédetective John West een nieuwe opdracht aanneemt van ene Suzan Vanderbergh. Zij is zeer belangrijke documenten kwijtgeraakt, die zich in haar bezit bevinden, sinds zij die na de thuiskomst van Sepp Sanders uit Berlijn van hem heeft gestolen. Als deze documenten in verkeerde handen terechtkomen is een wereldramp niet te overzien. Is John West op tijd om de wereld te redden?

Na het lezen van de verhalenbundel ‘Hoe ik liefde vergat te geven’ werd ik fan van auteur Peter Mabelus. Veel woordgrappen, toveren met taal en altijd een boodschap in de korte verhalen.

Vanaf de eerste letter boeide mij het verhaal over de vrienden Sepp Sanders en Mario Bos en de fanatieke detective John West. Door de zeer beeldende schrijfstijl loop je bijna letterlijk op de plaatsen waar zij zich in het verhaal bevinden, voel, proef en beleef je hetzelfde als de helden van deze zeer onderhoudende roman. Het boek kent meer levendige en goed uitgewerkte personages, die je in je hart sluit of juist verafschuwt. Ook is het een zeer leerzaam verhaal over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de grote verschillen tussen Oost- en West-Berlijn en het verloederde Amsterdam van vandaag. Spanning en humor, lief en leed wisselen elkaar in rap tempo af.

Eerst begreep ik de connectie tussen detective John West, Mario en Sepp en de opdrachtgever van detective John West, Suzan Vanderbergh, niet, maar alle losse eindjes worden uiteindelijk subliem met elkaar verbonden door de auteur. Je verveelt je geen moment: een grote glimlach op je gezicht wordt afgewisseld door een biggelende traan op je wang. Puur genieten dit verhaal. Spannend, rauw, eerlijk, geweldig, humoristisch, leerzaam en uniek.

Peter Mabelus heeft wederom bewezen een woordkunstenaar en meesterverteller te zijn. Mijn conclusie: Ik geef 5 sterren. Dit verhaal klopt qua opbouw, schrijfstijl, de personages, die beeldend beschreven worden, komen zeer levendig over, het plot is ingenieus en overtuigend. Mijn conclusie: Ik geef het boek 5 sterren.

Koop het boek via de volgende link: https://bit.ly/PeterMabelus​

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s