Literaire grond

Op mijn antwoord op de vraag naar mijn woonplaats door een journalist uit Den Haag volgde een blik vol ongeloof en afschuw: “Alkmaar! Dat is het einde van de wereld!”. Nadat ik hem uitgelegd had dat Alkmaar op nog geen drie kwartier van het hart van Amsterdam gelegen is, strand, bos en duinen zich op een steenworp afstand bevinden en je bovendien binnen een uur het prachtige Texel kunt betreden verscheen er een aarzelende blik in de ogen van de Hagenees. Misschien was Alkmaar toch geen gehucht in Lapland.

Talloze mensen uit de showbiz, zoals Karin Bloemen, Marco Borsato, Gerard Joling, Sophie Hilbrand en Rudi Carrell werden geboren in Alkmaar. Ook de wieg van schrijvers en journalisten als Joost Zwagerman, Rob Hoogland, Bert Wagendorp en Geertruida Bosboom-Toussaint stond in wat in de volksmond “De Kaasstad” wordt genoemd.

Er is een straatje in Alkmaar-Noord te vinden waar maar liefst drie schrijvers binnen een afstand van nog geen honderd meter van elkaar woonden, de K******straat. Op de meest zuidelijke hoek van de straat woonde jarenlang de zeer populaire schrijfster Simone van der Vlugt.

In 2006 kocht ik mijn huidige woning van schrijfster Femke Roobol, die op dat moment al jaren bevriend was met Simone van der Vlugt. In mijn schrijfvertrek op zolder schreef ik zes boeken, waarvan er de komende jaren nog drie gepubliceerd zullen worden.

Met Simone van der Vlugt maak ik regelmatig een praatje in de lokale supermarkt, Femke Roobol is verhuisd naar een dorpje vlak buiten Alkmaar en heb ik al jaren niet meer gezien.

Ik ben niet bijgelovig. Ik geloof niet dat ik op gewijde grond woon, dat je maar een woning in de K******straat hoeft te betrekken om aan het schrijven van een goed boek toe te komen.

Toch eens aan wat mensen uit de straat vragen of ze inmiddels ook boeken hebben gepubliceerd. Je weet maar nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s