Te lief voor woorden?

Van de meeste lezers van je werk krijg je geen enkele reactie.

Soms word ik op straat herkend en dat is niet altijd even welkom of prettig.

Een enkele keer kan een toevallige ontmoeting met een lezer, zoals de Fransen het noemen “une rencontre sur le trottoir”, tot geweldige ontmoetingen leiden, inclusief onvoorspelbare en regelmatig onvoorstelbare afterparty.

Echter, elke lezer van mijn werk die de moeite neemt om zijn of haar bewondering naar mij toe te uiten maakt mij gelukkig.

Vandaag stuurde een lezeres van mijn tweede boek, de verhalenbundel ‘Hoe ik liefde vergat te geven’ (2019), haar leeservaring mij per mail toe. Zo Lief!:

Leeservaring ‘Hoe ik liefde vergat te geven’: “Geniaal!”

Cover: gewoon zalig! Weer Mabelus zelf op de voorkant. Eigenwaan of zelfspot? Van Mabelus mag je dat zelf bepalen. Het lijkt wel alsof zijn beeltenis alle covers van zijn boeken siert. In ‘John West en de gestolen Picasso’ is zijn beeltenis op de Berlijnse Muur te zien, op de voorkant van zijn laatste boek ‘Van Kluun tot Clinton’ keert zijn beeltenis maar liefst keer vier keer terug, in een pastiche op de beroemde zeefdrukken van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol uit de jaren zestig. Op de voorkant van de verhalenbundel ‘Hoe ik liefde vergat te geven’ poseert hij op Picadilly Circus in Londen.

De verhalen: twintig korte verhalen, stijl Mabelus. Wanneer je iets begint te lezen van Peter Mabelus, dan weet je op voorhand dat je een avontuurlijke reis tegemoet gaat! Ook met deze bundel stelde Peter mij niet teleur. Integendeel! Soms ging het er zover over dat het subliem werd. Bij bepaalde verhalen ga je glimlachen, bij anderen lig je gewoon in een deuk! De humor is er altijd, af en toe zo zwart als roet, maar wel boenk erop! Er zijn momenten dat je je hoofd schudt en denkt: getver, Peter!

Over het “interview” ‘Een gesprek met Peter Mabelus’, … wat een vondst! Het interview maakt van de bundel een geheel. Het interview is in drie delen opgeknipt; die delen vormen het eerste, het middelste en laatste verhaal van de bundel en zetten je – zoals zo vaak bij Mabelus – totaal op het verkeerde been.

Gelukkig kende ik al eerder werk van Peter Mabelus, anders zou ik niet weten wat ik had moeten denken… nu ging ik gewoon strike! Hoe geweldig dat je dat kan over jezelf! Ge-ni-aal!

Dus lezers die beginnen aan deze bundel: Peter Mabelus neemt niets, maar dan ook niets ernstig! Ook zichzelf niet! Hij is een rotzakje die je steevast op het verkeerde been zet! (Rotzakje is niet slecht bedoeld en ik weet dat hij dit wel kan appreciëren en er breed om zal glimlachen)

Besluit: Ik snap dat het twee kanten kan opgaan met deze bundel… of je bent fan, of je moet er niet van weten! Ik… ik ben fan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s