De wereld verandert

Een veranderende wereld is niet per definitie een slechtere wereld

Vanmorgen las ik een opmerkelijk bericht op NOS Teletekst, ‘Steeds meer mensen weg uit Randstad’:

“Steeds meer mensen verhuizen uit de Randstad naar andere regio’s. Vorig jaar vertrokken er volgens het CBS 75.000 mensen uit de Randstad, tegenover 53.000 mensen die van elders naar de Randstad verhuisden. Het aantal vertrekkers uit de Randstad stijgt al sinds 2014.  

Veel mensen blijven in de Randstad werken, maar gaan er net buiten wonen, bijvoorbeeld op de Veluwe, in de kop van Noord-Holland of op Schouwen-Duiveland. Jongeren verhuizen nog altijd vaker richting de Randstad.                 

De totale bevolking van de Randstad blijft nog wel groeien, onder meer door het geboorteoverschot en immigratie.”

Als ik dit bericht kritisch lees en nog wat bronnen bestudeer, van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), constateer ik een aantal feiten:

Het verschijnsel dat veel mensen uit de Randstad vertrekken is een trend die al 8 jaar gaande is.

Een deel van de jongeren die naar de Randstad verhuizen zal tegen de tijd dat zij kinderen krijgen hoogstwaarschijnlijk ook uit de Randstad vertrekken.

Dat de totale bevolking van de Randstad nog wel blijft groeien, onder meer door het geboorteoverschot, komt vooral door het feit dat niet-westerse immigranten (voornamelijk moslims) gemiddeld meer kinderen krijgen dan autochtonen en westerse immigranten.

De helft van alle immigranten is aanhanger van de islam.

Bovengenoemde trends zijn in alle westerse samenlevingen aantoonbaar.

Op bijgevoegde kaart van Nederland van het CBS is te zien hoeveel mensen met een niet-westerse achtergrond waar in Nederland wonen. Het aantal inwoners van Amsterdam met een niet-westerse achtergrond is op dit moment 36,1 procent, voor Rotterdam 38,9 procent en Den Haag 36,3 procent.

De trend is dat het aantal bewoners met een niet-westerse achtergrond in de Randstad de komende decennia alleen maar toe zal nemen. Het moment is niet ver weg dat de meerderheid van de drie grote steden uit bewoners met een niet-westerse achtergrond zal bestaan. Tegelijkertijd zal het aantal autochtonen dat de Randstad verlaat blijven toenemen.

Begrijp me goed; ik spreek geen oordeel uit over de bovengenoemde demografische ontwikkelingen. Mijn hart klopt links en dat wil ik graag zo houden. Ik beschouw elke medemens als individu en niet als representant van een bepaalde etnische groep of godsdienst. Ik walg van xenofobe, politieke partijen als de PVV van Wilders, of het Forum voor Democratie van Baudet.

Ik citeer uit het programma van het Forum, een partij die de dagelijkse werkelijkheid in Nederland voorstelt als een land dat in hoog tempo ten onder gaat en zich in een grote existentiële crisis bevindt zolang er met name niet-westerse immigranten blijven komen:

“Nederland kende de afgelopen decennia een stelselmatig veel te hoge instroom van kansarme immigranten en asielzoekers uit niet-Westerse landen. Dat heeft enorme impact op onze samenleving. Het zet onze welvaart onder druk, holt onze verzorgingsstaat uit, leidt tot verloedering van ons onderwijs, tot onveiligheid op straat en het ondermijnt onze culturele identiteit. Voortzetting van dit beleid zou ertoe leiden dat in 2050 tot 40% procent van de Nederlandse bevolking allochtoon is. De kosten van dit beleid zijn astronomisch: over 1995-2019 gemiddeld ca. € 19 miljard per jaar. Totaal € 469 miljard. Immigratie uit niet-westerse regio’s (Afrika, Midden-Oosten) kost Nederland gemiddeld € 400.000 tot € 600.000 per immigrant. Dit is niet houdbaar en moet stoppen.”

Ik distantieer mij volmondig van de karikaturale voorstelling van zaken van mensen als Baudet. Hij zou zich moeten schamen om alle niet-westerse immigranten als een bende profiteurs en verwoesters van de Nederlandse cultuur af te schilderen. De meeste immigranten van niet-westerse afkomst vinden uiteindelijk een baan, vaak met een laag salaris.

Verandering is de enige constante. De Verenigde Staten zijn gebouwd door immigranten, waarbij de autochtone bevolking werd verdreven en afgeslacht.

De Gouden Eeuw, een eeuw waarop mensen als Wilders en Baudet zo enorm trots zijn, zou nooit plaats hebben kunnen vinden zonder de komst en deelname van talloze immigranten.

Dat alles beter was, is en zal zijn als er slechts autochtone bewoners in een land zijn is een gevaarlijke en “romantische” voorstelling van zaken. Iedereen weet waar een obsessief beeld over de “heilige” bescherming van eigen volk en vaderland toe kan leiden. Bovendien zullen immigranten binnen zeer korte tijd broodnodig zijn om onze snel groeiende en sterk vergrijzende bevolking helpen te verzorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s